الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Kami bantah provokasi jahat di facebook

21 Mei 2010

Walaupun kami mahasiswa/siswi dan rakyat biasa tetapi kami juga ada hak untuk mendesak, membantah mana-mana pihak yang menggugat kesucian agama Islam. Kami mahukan 'tindakan tegas' dari:

1) Kerajaan kami
2) Pemimpin umat Islam yang lain
3) OIC
4) Liga Arab
5) NGO-NGO muslim tempatan dan antarabangsa
6) NGO-NGO dunia yang tidak suka digelar hipokrit atau benci kepada permusuhan sebegini
7) Mana-mana pertubuhan yang mengaku mempertahankan Islam


Agar 'tindakan jahat' ini dihentikan seberapa segera yang mesti. Kenapa masih tunggu hari esok atau lagi serangan dahsyat yang bakal menyusul selepas ini. Tindakan jahat seumpama ini bukan kali pertama tetapi telah berkali-kali dan berbagai-bagai opsyen telah digunakan.

Kepada pengguna-pengguna laman-laman sosial ataupun apa jua jaringan internet yang menghina agama Islam dan Nabi Muhammad SAW, tolong ambil perhatian. Jika masih tidak merasai apa-apa, sesungguhnya sensitiviti kamu terhadap perkara ini amat diragui, mungkin kamu turut bersubahat atau kamu memang tidak ada perasaan langsung terhadap perkara yang menggugat kesucian agama Islam.

Tindakan kami setakat ini,

1) 'deactive' akaun mana-mana laman sosial internet yang kami sertai buat seketika.

2) Jika perlu kepada pemboikotan secara besar-besaran, kami takkan teragak-agak membuat sedemikian.

3) Kami akan meneruskan menyebar 'tindakan jahat' ini ke setiap pelusuk jaringan internet mengenai kumpulan, pertubuhan atau individu yang tidak bertanggungjawab kerana tidak menghormati agama Islam.

4) Kami sentiasa ingat pihak-pihak yang disebutkan di atas selagi tidak ada tindakan tegas ketika 'tindakan jahat' ini terus bergerak kerana mereka ada kuasa politik dan sewajibnya mereka bertindak lebih cepat dan tegas.

5) Kempen boikot ke atas barangan Israel mahupun produk-produk yang memberi sokongan material kepada projek dan agenda zionis. Buktinya, puluhan tahun mereka membunuh penduduk Palestin, merampas hak Palestin, membina penempatan haram di tanah Palestin dan menafikan kebebasan dan keamanan kepada Palestin.

6) Kami tidak akan duduk diam.

'Tindakan jahat' seumpama ini sewajarnya dipandang serius kerana serangan ini sengaja diadakan untuk melihat sejauhmana sensitiviti umat Islam setelah barat dan Eropah mahupun yang terlibat menakluk Iraq, menjahanamkan Timur Tengah dengan agenda demokrasi hipokrit serta menabur janji yang berisi bisa..namun apa yang mampu umat Islam buat?Sumber Al-Jazeerah: Di Pakistan, sejumlah besar penduduk Pakistan mengadakan tunjuk perasaan bagi membantah pertandingan melukis karikatur Nabi Muhammad SAW di laman facebook. Sumber 20/05/2010, berita Al-Jazeerah

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS