الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Penduduk Israel maki-hamun aktivis "dari rumah ke rumah"

21 Mei 2010


Rentetan kes provokasi di laman facebook, sumber melaporkan sebuah akhbar di Afrika Selatan menyebarkan karikatur yang menghina Rasulullah SAW. Sumber 21/05/2010, berita Al-Jazeerah

Berita lain:

3) Karikatur: Ada-ada saja dengan rundingan
6) Israel mengebom beberapa tempat di Gaza

Penduduk Israel maki-hamun aktivis
"dari rumah ke rumah"

Kempen boikot besar-besaran dari penduduk Palestin Tebing Barat ke atas barangan dan produk Israel yang dikenali "dari rumah ke rumah" turut menerima serangan dari penduduk Israel di kawasan Bet Lehem.

Gambar: Seorang sukarelawan sedang
menjalankan tugasan ketika berkempen.

Sebagaimana dinyatakan, penduduk Israel hanya menyerang aktivis atau sukarelawan "dari rumah ke rumah" di Bet Al-Fujjar berhampiran bandar Bet Lehem dengan makian tetapi mereka tidak bertindak memukul para aktivis.

Turut serta dalam kempen tersebut 3,000 pemuda dan pemudi di seluruh bandar Palestin. Dinyatakan, kempen tersebut akan berkunjung ke 427,000 buah rumah bagi memaklum peri penting mengenai boikot produk Israel dan hukuman kepada mana-mana yang didapati cuba mendapatkan produk Israel.

Dalam masa sehari setengah, para sukarelawan berjaya mengunjungi 40,000 buah rumah di setiap kawasan Tebing Barat, menurut Penyelaras Umum kempen ini, Haitham Kiyali.

Gambar: Sukarelawan yang terlibat dalam kempen "dari rumah ke rumah".

Memetik sumber berita ma'an, tambahan dari kenyataan seorang anggota gerakan FATAH, Mustafa Taqotuqoh bahawa produk dari penempatan Israel ini adalah merupakan 'tele-hayat' utama yang mengukuhkan sokongan kepada kewujudan penempatan Israel.

"Pada hari ini, kami meletakkan tangan atas tele-hayat ini dan kami yang akan memotongnya sehingga kanser(isyarat kepada produk Israel) ini berakhir. Dalam masa yang sama, hal ini akan membentuk tekanan kepada penduduk Israel, malah penempatan ini tidak lagi dimuliakan kerana meranapkan agenda perdamaian. Di samping, kecaman dan bunyian suara yang riuh-rendah dari Negara-negara di dunia mengutuk Israel. Maka, penempatan tidak lagi memberi faedah kepada Israel", ujar Haitham. Sumber 21/05/2010, web berita albayan dan web berita maannews.net

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS