Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

2 lagi pejuang AL-QASSAM syahid

09 April 2011

Catatan masa:


01.03 pagi, Palestin/Mekah(12.03 pagi, Mesir): 2 pejuang AL-QASSAM cedera parah dari kereta yang menjadi sasaran serangan zionis. Terkini, komander AL-QASSAM, Taisir Abu Asnainah syahid. Dikatakan, 2 lagi syahid dalam serangan itu.

Berita penuh:

GAZA - Jumlah penduduk Palestin yang syahid meningkat setiap kali serangan zionis, malah sejumlah besar telah cedera.

Awal pagi ini, dua dari pejuang KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM, sayap tentera gerakan HAMAS telah syahid setelah kereta 'subaru' yang dinaiki menjadi sasaran serangan pesawat zionis. Kejadian yang dilaporkan ketikamana kereta tersebut bergerak melalui jalan 'النص' di Hayyu Tel Sultan, barat bandar Rafah, selatan Semenanjung Gaza.

Pejuang yang syahid; Taisir Abu Asnainah atau dikenali 'AbulMajdi'(gambar atas, kiri) penggerak batalion AL-QASSAM barat Rafah, Muhammad Awajah(gambar atas, kanan) penggerak sulit dalam AL-QASSAM, dan seorang lagi pejuang AL-QASSAM mengalami kecederaan yang amat kritikal.

Pemberita Safa melaporkan, pesawat pengintip tanpa pemandu melancarkan satu serangan peluru ke atas kereta yang dinaiki, lantas mengakibatkan kedua-dua pejuang AL-QASSAM syahid di tempat kejadian.

Berhubung operasi itu, kenyataan dari tentera zionis menyebut bahawa operasi bunuh ke atas tiga komander tertinggi AL-QASSAM hasil pemusatan dan kerjasama antara tentera dengan Perkhidmatan Keselamatan Negeri(SHABAK). Sumber 09/04/2011, web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS