Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Pejuang terus menyerang balas

09 April 2011

GAZA - Sayap-sayap pejuang Palestin di Gaza membalas tentangan zionis. Berikutan itu, sayap-sayap pejuang menyasarkan serangan roket ke arah bandar-bandar kecil zionis yang berada di sekitar sempadan(tanah jajahan 1948).

Pejuang dari SARAYA AL-QUDS, sayap tentera gerakan JIHAD ISLAMI mengumumkan pada jam 12.30 pagi(08/04/2011, 11.30 malam, Mesir) telah mengebom bandar Beersheba dengan roket jenis 'grad' jarak jauh.

Balas serangan zionis, 08/04/2011

Sebelum itu SARAYA AL-QUDS pada malam tadi(08/04/2011) telah melepaskan dua serangan roket jenis 'Quds' dan roket jenis '107' ke arah Kibbutz Be'eri(petas awal) yang terletak dari arah timur Mukhayyam El-Buraij.

Sementara itu, kumpulan pejuang ALWIYAH NASEER SALAHUDDIN, sayap tentera AL-MUQAWAMAH SHA"BIAH, berkata, salah sebuah dari unit pejuangnya telah melepaskan roket jenis '107' pada jam 10.50 malam ke atas sebuah lokasi tentera yang terletak di belakang tugu peringatan di utara Gaza.

Pada jam 09.45 malam, ALWIYAH telah mengebom daerah Sderot(peta atas) dengan dengan satu serangan roket jenis 'Naseer 3' yang memiliki kemampuan jarak pertengahan.

KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM, sayap tentera gerakan HAMAS pula berkata dalam laporannya bahawa pada petang Jumaat, beberapa serangan roket termasuk peluru mortar telah dilepaskan ke atas lokasi-lokasi tentera zionis.

Peta: Sumber dari google map. Kedudukan lokasi-lokasi tentera zionis pada tanda titik merah. No.50 biru adalah kawasan tentera zionis Kerem Shalom.


Jelas AL-QASSAM, pejuangnya berjaya mengebom lokasi-lokasi tentera zionis di timur Rafah, selatan Gaza dengan enam serangan roket dan 3 serangan peluru mortar.

Begitu juga dengan pejuang KATAIB SYAHID ABU ALI MUSTAFA, sayap tentera BARISAN PERTAHANAN RAKYAT MEMBEBASKAN PALESTIN mengumumkan pada jam 07.40 malam, pejuangnya telah melepaskan roket jenis 'grad' ke atas pengkalan tentera zionis di kawasan Qastina. Jarak Qastina 37 kilometer dari Semenanjung Gaza dan berada di timur laut Ashkelon(Askalan). Sumber 09/04/2011, web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS