Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

28 serangan roket sejak awal pagi

09 April 2011

Laporan asal jam 12.59 petang, Palestin/Mekah
Jam 11.59 tengahari, Mesir

GAZA - Sejak awal pagi Sabtu, sayap-sayap senjata di Gaza telah membinasakan beberapa lokasi termasuk kawasan penempatan-penempatan haram zionis yang berada setentang dengan Semenanjung Gaza. Serangan roket dan peluru mortar hawn pejuang Palestin membalas kekejaman zionis yang berterusan, secara umum beberapa buah rumah warga haram dan milikan lain juga terjejas. Bagaimanapun laporan mengenai kecederaan dikalangan warga haram, menurut agensi DEBKA yang rapat dengan perisikan Israel, seramai 10 warga haram cedera, termasuk seorang dari tentera zionis.

Menurut sumber Israel, sejak awal pagi, sebanyak 28 serangan roket termasuk peluru mortar 'hawn' gugur di bandar-bandar dalam penempatan haram.

Serangan roket jarak jauh jenis 'grad' turut menyerang penempatan haram Ofakim yang mempunyai jarak 32.5 kilometer dari selatan Semenanjung Gaza tanpa berlaku sebarang kerosakan atau kecederaan. KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM memaklumkan melepaskan serangan tersebut.

Beberapa sayap tentera Palestin yang lain melancarkan 25(baki dari 28) serangan roket buatan tempatan dan peluru mortar 'hawn' ke barat Naqab. Menurut media Israel, tidak ada laporan mengenai luka atau kerosakan.

Di samping itu, kedengaran siren kecemasan dari beberapa buah bandar zionis di selatan tanah jajahan 1948. Tambahan lagi, sebahagian bandar seperti Beersheba dan Rohit telah memindahkan warga haram ke pusat perlindungan.

Semalam, lebih sejuta warga haram Israel terpaksa berlindung di tempat-tempat perlindungan kesan dari serangan roket dan peluru mortar pejuang Palestin yang tidak putus-putus gugur ke atas bandar besar dan daerah-daerah zionis di selatan tanah jajahan 1948, ianya adalah bagi membalas kekejaman rejim zionis.

Media massa Israel versi hebrew pagi ini mengesahkan bahawa kiraan serangan roket yang diperolehi pada pagi semalam(Jumaat) mencapai lebih 50 serangan meskipun sebahagian besarnya meletup di kawasan tidak berpenghuni. Selain itu, 20 serangan roket jenis 'grad' menyerbu ke dalam pelusuk bandar-bandar besar.

"Jika musuh mahu sangat main dengan api yang dinyalakannya sendiri, maka api itu akan membakarnya." AL-QASSAM

'Tenang penjajah diikuti dengan balasan tenang, tetapi rejim penjajah tidak menurut.' - Kenyataan 14 sayap tentera Palestin

Dua perumpamaan di atas sudah cukup menzahirkan sikap sayap-sayap tentera Palestin di Gaza.
____________________________________________
Pautan lain:

14 sayap tentera: kami menilai semua pilihan yang ada

____________________________________________

Kekejaman zionis masih berlanjutan di Semenanjung Gaza. Hari ini telah memasuki hari ketiga. Serangan zionis mengakibatkan jumlah syahid dan cedera meningkat. Kiraan penduduk Palestin yang syahid sejak hari pertama serangan telah meningkat ke 17 syahid, dan bilangan yang cedera mencecah 60 orang.

Ketika ini, pesawat-pesawat tempur zionis masih kerap berlegar-legar di ruang udara Semenanjung Gaza. Sumber 09/04/2011, web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS